MSX banner
 Home

MSX Manbow 2Manbow 2transparantNEtransparantEN

Ontwikkelaar: RenovatiO
Uitgever: Sunrise
Jaar: 2007
Product ID: -
Medium: 4 Mbit MegaROM cartridge
Geluid: PSG / SCC

Een relatief recent nieuw uitgebracht MSX spel is Manbow 2. Dit monikenproject heeft wat voet in aarde gehad voor dat het uitgebracht werd. Zo was het spel volgens mij al ergens in 2005/2006 aangekondigd, echter werd het pas bij de MSX beurs in Bussum van 2007 voor het eerst uitgegeven. Ik weet niet -behalve dat er flink wat programmeerwerk in zit- wat hier de reden van is, maar wat ik wel weet is dat het project bij meerdere MSX ontwikkelgroepen gezeten heeft. Een enkeling is bij de ontwikkeling betrokken geweest, maar van wat ik begrepen heb is Norakomi degene die zowat bijna alles in z'n eentje -met wel veel hulp van anderen- geprogrammeerd heeft. Destijds gingen er zelfs geruchten dat de persoon in kwestie reuma-achtige pijnen aan het programmeren had / heeft overgehouden.

MSX Manbow 2 screenshotWel nu, ik kan dat wel begrijpen als je het spel zo ziet. Het is een zeer mooi en verzorgd grafisch MSX2 spel en ondanks dat het 'n officieus vervolg is, durf ik hier wel met recht te zeggen dat waardige opvolger is van Konami's officiële Space Manbow. Alles klopt; het gave intro, de super graphics, vele gave horizontale en verticale levels, de sfeervolle muziek etc. Echt waar, het had zo begin jaren negentig uitgebracht kunnen worden. Een prachtige MSX game!

Ook deze cartridge is met € 27,50 wat hoger geprijsd, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt is het 't volle bedrag helemaal z'n geld waard. Een super spel met vele uren speel plezier. Ook de verpakking is erg mooi (wel 'n raar formaat). Het enige nadeel wat ik kan bedenken is het bijgesloten boekje, wat als kleurenkopie op dun papier een beetje 'n zielige indruk maakt. Dan vind ik de in één enkele kleur 'echt' gedrukte boekjes van bijv. Matra mooier. Maar ja, dat valt mij dan weer op als graficus.

Mij is het overigens nog niet gelukt 'm helemaal uit te spelen (ben er ook niet echt voor gaan zitten). Het is, zeker naarmate de levels vorderen, dan ook 'n vrij pittig spel om te spelen. Maar dit is iets wat ik dan ook weer heel cool vind, omdat je daardoor meer en langer speelplezier hebt. Iedere keer kom je wat verder.

Ik weet eigenlijk niet ofdat de Manbow 2 cartridge nog verkrijgbaar is, maar indien dat zo is dan is dan kun je 'm kopen bij Sunrise (o.a. ieder jaar aanwezig op de MSX beurs in Nijmegen).

 

 MSX verzameling

 RAY2DAY MSX SOFTWARE

 MSX informatie

 MSX spelbesprekingen
  Astrododge
  Cold Blood
  Eggerland Mystery
  Higemaru (Makaijima)
  The Goonies 'R' Good Enough
  Konami Book
  Kung-fu Acho
 Manbow 2
  Princess Quest
  Rambo
  Stray Cat

 MSX emulatie

 Links

Zilog Inside

Online Musea